Mire figyeljünk céges szerződéskötésnél?

Mire figyeljünk céges szerződéskötésnél?Minden cég arra törekszik, hogy új ügyfeleket, partnereket találjon magának, akiknek köszönhetően a következő szintre lehet lépni. Oda kell azonban figyelni, különösen másik cégekkel történő szerződéskötés esetén, mert a körültekintés, utánajárás elmulasztása rendkívül költséges lehet, ha az üzlet bedől, vagy ha utólag derül ki, hogy a másik fél nem megbízható. Szerencsére lehetőség van független forrásból utánanézni egy cégnek, a cégkivonat segítségével.

A cégkivonat ára pár ezer forint, és hiteles, hatályos adatokat tartalmaz minden cégről. A cégkivonatból először is kiderül, hogy esetleg van-e érvényben lévő NAV, vagy egyéb végrehajtás a cég ellen. Ha van, akkor kerüljük el az adott céget, ugyanis végrehajtás esetén a NAV kaphatja meg a cég számlájára érkező összegeket, így nem biztos, hogy marad elég pénze minket kifizetni.

Szintén vegyük figyelembe a cégkivonatban található cégképviseleti adatokat is. A cégkivonat tartalmazza azokat a személyeket, akiknek joga van eljárni, szerződést kötni a cég nevében, és azt is, hogy ezt önállóan tehetik-e meg, vagy közösen másik cégképviselőkkel. Csak olyan személlyel kössünk szerződést, akinek erre joga is van a másik cégben.

A cégkivonat tartalmazza a vállalkozások alap adatait is, ezeket is ellenőrizzük le, mielőtt bármilyen hivatalos papírt aláírnánk egy ismeretlen partnerrel.

A cégkivonat mellett segítségünkre lesz a cégmásolat és a mérleg is. A cégmásolat azokat az adatokat is tartalmazza, melyek a cégkivonatban már nincsenek benne, melyek törölve lettek a cégjegyzékből. A mérlegből következtetni lehet a cég pénzügyi helyzetére.