Tudnivalók a cégkivonatról

Tudnivalók a cégkivonatrólA cégkivonat egy olyan dokumentum, amely a cégjegyzékben szereplő minden adatot tartalmaz egy adott cégről. A cégkivonat az éppen aktuális adatokat tartalmazza, a cég korábbi, már törölt adatait nem. A cégjegyzék, cégnyilvántartás feladata, hogy a gazdaság szereplőinek, a cégeknek az adatait tartalmazza. Ezeket az adatokat kötelezően meg kell adni, az adatokat változáskor frissíteni kell.

Cégkivonatra több esetben is szükség van, általában céges ügyintézés során kell bemutatni, igazolni a cég adatait, jellemzőit vele. Ilyen ügyintézések lehetnek a partneri szerződések, a jogi, gazdasági kapcsolatok kialakítása.

A cégkivonat tartalma

A cégkivonatban megtalálhatjuk a cég fő adatait, jellemzőit. Ilyenek pl. a cég neve, székhelye, telephelye, elérhetőségei, cégjegyzékszáma, adószáma, tevékenységi körei, a jegyzett tőke, a cég jegyzésére jogosult személyek, a cég tulajdonosai, és az is, hogy a cég felszámolás alatt áll-e.

Ingyenes vagy hiteles cégkivonat?

Ingyenes cégkivonatot akár az internetről is tudunk letölteni, néhány kattintás után. Az ingyenes cégkivonat általában hivatalos ügyintézésre nem felel meg, hanem csak tájékoztató jelleggel rendelkezik. Ha egy adott cégről gyorsan van szükség ezekre az adatokra, akkor az ingyenes cégkivonat kiváló megoldást jelent.

Egy cégkivonat akkor lesz hiteles, ha rendelkezik cégbíróság, közjegyző, vagy az Igazságügyi Minisztériummal szerződésben álló cég általi hitelesítéssel. Hiteles cégkivonatot térítés ellenében lehet igényelni, és a kiállítást követően 30 napig használható fel általában.