A passzív és az aktív tűzvédelem

A passzív és az aktív tűzvédelemA tűzesetek megelőzésének, a károk csökkentésének érdekében mindent el kell követni, így a tűzvédelem kiemelt szerepet kap az emberek mindennapjaiban. Ennek köszönhetően a tűzvédelmi cégek, a tűzvédelmi webáruházak népszerűsége is folyamatosan növekedik. A tűzvédelmi feladatokat két részre lehet osztani, a passzív és az aktív tűzvédelemre.

Passzív tűzvédelem

A passzív tűzvédelem lényege, hogy az épületeket, építményeket úgy kell tervezni, kivitelezni, hogy az elősegítse a tűz kialakulásának megelőzését, tűz esetén pedig az evakuálást, a károk minimalizálását. A passzív védelem a beépített rendszereket jelenti, ilyenek pl. a tűzgátló falak, ajtók készítése, valamint magának az épületnek a kialakítása.

A passzív védelem szerint kialakított szerkezeti elemek, falak tűzálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Nem elég az egyes eszközöknek, elemeknek megtelelni a tűzállósági követelményeknek, hanem az építménynek is tűzállónak kell lennie. Figyelmet kell fordítani a tűt és a füst terjedésének megállítására is.

Aktív tűzvédelem

Az aktív védelem olyan eszközöket jelent, mint pl. a tűzoltó készülékek, a tűzjelző eszközök, a beépített tűzoltó berendezések vagy a füstelvezetők. Az aktív tűzvédelem tehát elsősorban nem a megelőzésről szól, hanem a tűz oltásáról szól. A tűzoltó készülékeket úgy kell megválasztani, hogy az adott területen előforduló tűzosztályokat oltani lehessen velük.