Lenti település és látnivalói

Lenti település és látnivalóiLenti városa Zala megyében található, a magyar-szlovén határtól nem messze. A város történelme igen színes, az első fellelhető nyomok a római korból maradtak fenn, valószínűleg már ekkor lakott volt a település mai helye.

Írásos formában először 1237-ben említették meg. Jelentős szerepet először a 13. században épített mocsárvárnak kapott a település a történelemben. A vár később, a török háborúk ideje alatt kiemelt jelentőséget kapott, többszöri próbálkozás után sem sikerült elfoglalniuk a törököknek a várat. A háborúk hatására ebben az időszakban a település elnéptelenedett, a fellendülés csak az 1800-as évek végén, a helyi vasútvonal elkészülte után kezdődött meg. A kiépített vasúti közlekedésnek köszönhetően faipari üzem, gyárak alakultak a településen.

Manapság rengeteg turista látogatja a települést, köszönhetően elsősorban a Lenti Termálfürdőnek. Ennek köszönhetően a turizmus a város fő gazdasági forrása, ugyanis a Lentiben található szállások a termálfürdőnek köszönhetően rendkívül népszerűek az ide látogatók körében.

Nem csak a termálfürdő, hanem számos közeli látnivaló is elősegíti a turizmus népszerűségét Lentiben. Ilyen látnivalók pl. a 2012-ben felavatott zalaegerszegi Jánkahegyi kilátó és kálvária; a szintén zalaegerszegi Mária Magdolna templom, A Göcseji Múzeum, a zalaegerszegi Kézművesek Háza és a Gébárti-tó is.