A gluténmentes táplálkozás

A glutén egy olyan fehérje, amely számos gabonában, pl. a búzában, rozsban, árpában is megtalálható. Mivel ezekből a gabonákból rengeteg étel készül, így aki gluténmentesen szeretne étkezni, oda kell, hogy figyeljen arra, hogy mit fogyaszt.

A gluténmentes étkezésnek több oka is lehet. Ilyen pl. az, hogy az illető gluténérzékeny, lisztérzékeny. Ez egy krónikus emésztőrendszeri betegség, melynek tünetei glutén fogyasztásakor jelentkeznek. Aki ebben a betegségben szenved, annak a legkisebb adat glutén is problémát jelenthet, így olyan ételeket sem fogyaszthatnak, melyek a szállítás, feldolgozás során gluténnal érintkeztek. Szerencsére ma már szinte mindent ki lehet váltani gluténmentes változattal, nem csak liszteket, hanem pl. gluténmentes csokoládét is lehet vásárolni.

A glutén-érzékenység problémájának különböző szintjei vannak. Vannak, akik egyáltalán nem fogyaszthatnak glutént, mert az komoly egészségügyi problémákat okoz számukra, de vannak olyanok is, akik kevésbé érzékenyek, és enyhébb tüneteik vannak. Ezek a tünetek lehetnek felfúvódás, emésztési problémák, fejfájás, fáradtság, fogyási nehézségek is.

A gluténmentes diéta számos előnnyel rendelkezik azok számára is, akik nem érzékenyek a gluténra. Ilyen előny pl. a könnyebb fogyás, mivel a magas gluténtartalmú élelmiszerek általában sok szénhidrátot is tartalmaznak, aminek elhagyásával csökkenteni lehet a napi kalóriabevitelt.