Szabad a kutyáknak macskaeledelt adni?

Szabad a kutyáknak macskaeledelt adni?Kedvenceink etetésére fokozottan oda kell figyelni. Azzal már legtöbben tisztában vannak, hogy ideális esetben nem házikosztot kell etetnünk kutyánkkal, hanem kutyaeledeleket. A másik kérdés, ami gyakran fel szokott merülni, különösen, ha valakinek kutyája és macskája is van, hogy szabad-e kutyákat macskaeledellel etetni.

A kutyák gyakran szeretik a macskaeledeleket fogyasztani, annak ellenére, hogy nem ajánlott számukra, így meg kell oldani, hogy ne legyen hozzáférésük, különben el fogják fogyasztani a macskaeledelt, ha előttük van.

A legnagyobb különbség a kutyák és macskák táplálkozásában, hogy a kutyák mindenevők, a macskák azonban ragadozók. Ennek megfelelően a macskaeledelek általában magas fehérjetartalommal rendelkeznek, azonban nem tartalmazzák azokat a szükséges növényi tápanyagokat, melyekre a kutyáknak szüksége van.

Emellett a macskaeledelek magas zsírtartalommal rendelkeznek és rengeteg kalóriát tartalmaznak, ami a macskák táplálkozási szokásaihoz, életviteléhez tökéletesek, azonban a kutyákra ártalmasak lehetnek. A magas zsír- és kalóriatartalom miatt a rendszeresen macskaeledelt fogyasztó kutyák hajlamosabbak az elhízásra, és emésztési problémák előfordulására is.

Mindezek ellenére a macskaeledel fogyasztása nem okoz akkora problémát a kutyusok számára, mint pl. a csokoládé, így ha véletlenül a kutyád megeszi a macskának kirakott eledeleket időnként, kicsi az esélye a felsorolt problémák kialakulásának, de figyelni kell arra, hogy minél kevesebb ilyen forduljon elő.