A kendermagolaj és az egészség

A kendermagolaj és az egészségA kender az emberiség egyik legrégebb óta termesztett növénye, köszönhetően a könnyű termesztésnek, kis igényeknek és a rengeteg pozitív hatásnak. A növény legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag minden része hasznosítható, rostjaiból szigetelőanya, tégla, egyéb részeiből tömítőanyag, cellulóz, papír is készíthető. Bejegyzésünkben a kendermagolaj egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól lesz szó.

A kendermag a kender növény legfontosabb táplálékul szolgáló része, ebből készül a kendermagolaj is, hideg préseléssel. A kendermagolaj nyolc különféle esszenciális aminosavat tartalmaz, fontos vitaminokat, B-vitamint és E-vitamint és 80%-ban többszörösen telítetlen zsírvakból áll, melyek fogyasztása kiemelkedően fontos az emberi szervezet számára. A kendermagolaj továbbá tartalmaz az immunrendszer számára fontos gamma-linolénsavat is, amit különféle ráktípusok kezelésében is nagy hatékonysággal lehet alkalmazni.

A kendermagolaj további előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a koleszterinszintet, valamint csökkenti a vérnyomást, és helyreállítja a vérkeringést is. Mindezek mellett segít sportolás után az izmok regenerációjában, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, valamint hatásos a száraz bőr és az ekcéma kezelésére is, regenerálja, fiatalítja bőrünket.

A kendermagolaj kiváló megoldás a halolaj helyettesítésére, amely szintén nagyon egészséges, azonban, ahogy a neve is mutatja, állati eredetű, így a vegetáriánusok nem fogyaszthatják, ráadásul higannyal és már méreganyagokkal lehet szennyezve.