Mit kell tudni a régi pénzek gyűjtéséről?

Mit kell tudni a régi pénzek gyűjtéséről?A régi pénzek gyűjtésével egyre több ember foglalkozik nem csak a világon, hanem hazánkban is. Amíg korábban úgy tűnt, hogy csak az idősebb korosztály foglalkozik numizmatikával, addig manapság már a fiatalok is szívesen töltik szabadidejüket, vagy foglalkoznak régi pénzek gyűjtésével. A régi pénz fajtáinak felkutatása, gyűjtése nem csak szenvedély, de több esetben jól megtérülő befektetéssé is válhat, sokan vannak, akik munkavégzés céljából foglalkoznak ezzel, adják-veszik a régi pénzeket, érméket.

A numizmatika előnye, hogy régi pénzeket nem csak üzletekben vásárolhatunk, hanem magánemberektől, sőt, akár régi pénz webáruházakból is. Ez jelentősen megkönnyíti a kereskedést, valamint a kollekciók összeállítását is.

A régi pénzek értékének meghatározásakor több tényezőt is figyelembe kell venni. Az egyik ilyen a tartásfok, amely a legnagyobb súlyt kapja az érmék értékelésekor. A tartásfok gyakorlatilag azt jelenti, hogy milyen állapotban van az adott érme. Természetesen minél jobb állapotban van, annál értékesebb. Mivel több száz éves pénzekről is beszélhetünk, így egy kiváló minőségű érme nagyon ritka darabnak is számíthat. Az érték meghatározásában szerepet kap még az érme kora, összetétele és ritkasága is.

Mivel lehetetlen minden egyes régi pénzből egy-egy darabot begyűjteni, így sokan inkább egy gyűjteményre szakosodnak csak. Szerencsére, köszönhetően hazánk színes történelmének, ez is jelentős kihívások elé állítja a gyűjtőket.