Hyundai, KIA és Mitsubishi autók

Hyundai, KIA és Mitsubishi autókA koreai autógyártás egyre nagyobb részesedéssel rendelkezik az eladott autók piacán, köszönhetően a népszerű autómárkáknak. A KIA és a Hyundai Dél-Korea két legnagyobb autógyára.

A Kia 1944. december 11-én alapult, amikor Korea még a Japán Birodalom része volt, és acélcsöveket, valamint kerékpáralkatrészeket gyártott. 1973-ban kezdet el az autógyártással foglalkozni, a Mazda tervei alapján készített autókat gyártottak. Az USA-ban 1992-ben jegyezték be a vállalatot, 1994 óta értékesítenek ott autókat. 1998-ban a Hyundai Motor Company felvásárolta a cég részvényeinek 51%-át.

A Hyundai Motor Company-t 1967-ben alapították, 2005-ben a világ 6. legnagyobb autógyártója volt. A dél-koreai cég első autói a Fordtól megvásárolt licenc alapján készültek el. Az első önálló modell a Pony volt 1976-ban. A relatívan késői alapítás ellenére A 90-es években már a Hyundai volt Dél-Korea első számú autómárkája. A Hyundai csoport a legtöbb profitot termelő autógyártó a világon, 2010-es adatok szerint, eladott autók számát tekintve pedig a negyedik legnagyobb.

1870-ben Yataro Iwasaki, egy japán rizskereskedő család gyermeke Tsukumo Shokai néven létrehozta saját kereskedőcégét, amelyhez három hajó is tartozott. 1875-ben Iwasaki új nevet adott cégének: Mitsubishi Gőzhajó Társaság. A Mitsubishi 2011-ben Japán 6. legnagyobb autógyártója volt, és a 16. legnagyobb a világon. A Mitsubishi Motors Corporation mérnökei az elmúlt három évtizedben hihetetlen tempót diktálnak a fejlesztésben.

A három bemutatott autómárka hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Ennek megfelelően Hyundai, KIA és Mitsubishi alkatrészek megvásárolhatók számos márkaszervizben, valamint egyéni alkatrész boltban is.