Karrier és család: a munkamánia

Karrier és család: a munkamániaAz embereknek, főleg a kisgyermekes anyukáknak sokszor egyszerre több posztot is be kell tudniuk tölteni, össze kell hangolniuk a családi feladatokat a munkával. A válasz nem biztos, hogy bonyolult kell, hogy legyen, hiszen az emberben természetes igényként merülhet fel, hogy mindkét feladatnak helyt tudjon állni, de ettől függetlenül felmerülhetnek nehézségek, problémák ha mindkét feladatnak tökéletesen meg szeretnénk felelni.

Általában a probléma ilyen esetekben a munkamánia szokott lenni, ami azt jelenti, hogy az érintett személy egyetlen örömforrása a munka, családját másodsorba helyezi mögötte. Nem tud kikapcsolni, nem tud pihenni, hanem folyamatosan azon jár az esze, hogy mi a helyzet a munkával.

Valahol természetesen érthető, ha sokat foglalkozunk a munkánkkal, mivel napjaink munkaerőpiaca igencsak munkaközpontú. Ennek megfelelően legtöbb ember számára egyik legfontosabb életszerep jellemzően a dolgozó, és legfontosabb életfeladat a munkavégzés, mivel hajtani kell, ha fenn akarjuk tartani magunkat, családunkat.

A munkamánia sajnos szenvedélybetegség, és előbb-utóbb a teljesítmény romlásához vezet.

A munkamánia tünetei:

Fejfájás, fáradtság, allergia, emésztési zavar, fekélyek alakulnak ki a munkamánia hatására, a beteg hasi és mellkasi fájdalomra, álmatlanságra, türelmetlenségre panaszkodik.

A munkamánia kezelése:

A gyógyulás nem könnyű: meg kell tanulni lassítani, nemet mondani az újabb munkákra, és kényszerítenie kell magát arra, hogy a pihenés időszakában teljesen kizárja a munkát. Fontos, hogy nem szabad pótcselekvéseket keresni!