Az egészséges ételkészítés alapjai

Az egészséges ételkészítés alapjaiManapság az egészséges táplálkozás betartása könnyebb, mint valaha, köszönhetően a számos egészséges étel webáruháznak, boltnak, valamint az interneten elérhető receptek, tudnivalók sokaságának. Mivel minden egészséges étel a megfelelően megválasztott alapanyagokra épül, így erre különös figyelmet kell fordítani.

A minőségi, egészséges alapanyagok beszerzésének első lépése, hogy nézzük meg, hol vásárolunk. Keressük a meghízható helyeket, hogy biztosan azt kapjuk, amit várunk. A következő feladat, hogy a vásárlás előtt minden esetben olvassuk át a címkét, mivel ennek tartalmaznia kell a legfontosabb információkat, amik alapján tudunk dönteni. Itt megtalálhatjuk az összetevőket, a tápanyagtartalmat, a gyártót stb. Ezek mind olyan információk, amikre szükségünk lehet a döntéshozatalhoz.

A zöldségeket, gyümölcsöket tekintve részesítsük előnyben a friss, nem csomagoltakat, mivel ezek valószínűleg nem estek át semmilyen előkészítésen, nem tartalmaznak tartósítószert stb.

A húsoknál is vásároljuk a friss, nem csomagolt, valamint sovány húsokat. Ezek előnye hasonló a friss zöldségekéhez. A húsok elkészítéséhez növényi zsiradékok használjunk, mivel ezek kedvezőbb zsírsavösszetétellel rendelkeznek, mint az állati eredetűek, viszont közel azonos energiatartalommal rendelkeznek.

Finomliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű, vagy graham lisztet, melyek egészségesebbek, mint a fehér liszt.