Lézeres szemműtét tudnivalók

Lézeres szemműtét tudnivalókA lézeres szemműtét egyre népszerűbb a látásproblémákkal küzdők körében, ennek megfelelően egyre többen érdeklődnek, hogy mit kell tudni a kezelésről. Ezeket szedjük össze bejegyzésünkben.

A lézeres szemműtét ma már rutin műtétnek számít, a világon már több mint 35 millió sikeres kezelést végeztek.

A kezelést minden esetben egy alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg. A megfelelő vizsgálathoz szükség van arra, hogy a szaruhártya felszínét a természetes állapotában vizsgálja a szemész, ezért a kontaktlencse viselését mellőzni kell az alkalmassági vizsgálat előtt. Azt, hogy mennyi ideig nem szabad kontaktlencsét viselni, az adott klinika meg tudja mondani, mivel ez függ a kontaktlencse típusától.

A kezelés elvégzéséhez szükség van még, hogy a kezelhető tartományon belül legyen a szem hibája, ami +6 és -12 dioptria közötti értékeket jelent. Kizáró ok még a kor (18 és 65 év közötti pácienseken végeznek csak kezelés), valamint különböző betegségek, kondíciók, mint pl. a szürkehályog, a súlyos cukorbetegség, valamint egyes autoimmun betegségek.

A modern lézeres kezelés gyors, néhány percet vesz csak igénybe, és fájdalommentes, komplikációinak túlnyomó többsége a szűrési és értékelési folyamatnak tulajdonítható. Az olyan esetek, mint az alul- vagy túlkorrekció, a hosszan tartó száraz szem és az éjszakai fénykáprázás nem feltétlen a lézeres szemműtét elkerülhetetlen kockázata, hanem a betegek helytelen kiválasztásának és az értékelés elmulasztásának köszönhetően jelentkeznek.