Az üzleti intelligencia és előnyei

Az üzleti intelligencia és előnyeiHa a mai világban valaki céget vezet, céggel rendelkezik, akkor valószínűleg találkozott már az üzleti intelligencia, business intelligence kifejezéssel. Az üzleti intelligencia olyan alkalmazásokat, gyakorlatokat jelent, melyek segítségével javítani lehet az üzleti teljesítményen, jobb üzleti döntéseket lehet hozni. Az üzleti intelligencia segítségével hatékonyabb lehet egy vállalkozás működése, növelni lehet a bevételeket, a profitot.

Az üzleti intelligencia kifejezést már az 1800-as évek második felében használták, mai jelentését 1989-ben nyerte el, köszönhetően Howard Dresnernek. Dresner azokat a módszereket, fogalmakat foglalta össze üzleti intelligencia néven, melyek tény alapú rendszerek segítségével javítják a döntéshozási folyamatokat.

Az üzleti intelligencia rendszerek lényege

A vállalatok, vállalkozások közül tehát azért vezetik be egyre többen a BI rendszereket, hogy segítségükkel javítsanak az adataik elérésén, hogy optimalizálják a munkafolyamatokat, az adatok felhasználását. Ezek a gyakorlatban általában a következőket jelentik:

  • Riportok, jelentések, beszámolók készítése, melyek segítségével könnyebben, gyorsabban lehet megismertetni az adatokat a dolgozókkal, azokkal, akik alkalmazzák, használják ezeket az adatokat.
  • A vállalat teljesítményének mérése. Az üzleti intelligencia segítségével egyszerűbb tanulmányozni a teljesítmény mutatókat, figyelni a vállalkozás eredményeit, eredményességét.