Mi alapján válasszunk klímát?

Mi alapján válasszunk klímát?A nyári nagy melegben minden évben megugrik azok száma, akik klímát akarnak szereltetni otthonukba, munkahelyükre. Az első kérdés ilyen esetben, hogy „mi alapján válasszak klímát?”. Ehhez fogunk segítséget nyújtani.

Az első feladat, hogy eldöntsd, hogy split vagy mobil klímát szeretnél. A split klíma, amit beépít a klímaszerelő szakember a kiválasztott helyiségbe, és télen-nyáron ott marad. A mobil klímához nem kell klímaszerelő szakember, hanem megvásárolod, hazaviszed, és egy kis kiépítéssel indulhat is a hűtés. Nem kerül beépítésre, hanem szabadon mozgatható.

Legtöbben a split klímát választják, amit tovább lehet szűkíteni inverteres és nem inverteres klímára. A nem inverteres klíma amikor működik, maximális teljesítménnyel teszi azt, majd leáll. Az inverteres mindig annyi teljesítményt ad ki magából, hogy tartani tudja a beállított hőmérsékletet, így alkalmazása gazdaságosabb, és nem is terheli meg annyira az épület villamoshálózatát. Árban kicsit drágább, azonban az esetek túlnyomó többségében ez a legjobb választás.

A helyiség jellemzőit figyelembe kell vinni, amikor azt akarjuk meghatározni, hogy milyen teljesítményű legyen a kiválasztott klíma. A helyiség méretei, belmagassága, a légáramlat mozgása mind hatással van a klímaválasztásra.

Nem csak a helyiségben, hanem kívül is figyelni kell a jellemzőkre, ugyanis a falon kívülre fog kerülni a split klíma kültéri egysége. A beltéri és a kültéri egységet össze kell kötni, aminek a maximális távolsága korlátos, így nem lehetnek nagyon messze egymástól.

A legjobb megoldás, ha a klímaszerelő szakember felméri klíma vásárlás előtt a helyiséget, ahova szeretnénk, és ő meg tudja mondani, hogy mi a jó választás.