Napszemüveg választása a fej alakja alapján

Amikor meg szeretnénk határozni, hogy milyen napszemüveget vásároljunk, akkor fej méretének és alakja az egyik legfontosabb tulajdonság, amit figyelembe kell vennünk. Cikkünkben ehhez fogunk segítséget nyújtani.

A fej mérete

Az első feladat, hogy lemérjük a fejünk méreteit. Ehhez szükség lesz a két arccsont közötti távolság lemérésére; az állkapocscsont hosszának meghatározására (a fülek alatt kitapintjuk, honnan indul, és az arc alján keresztül lemérjük); a fej hosszúságára (az orr feletti hajtól az áll aljáig); valamint homlok szélességére. Ezeket a méreteket fogjuk használni az arc formájának meghatározásához.

Az arc formájának és a szemüvegnek a kapcsolata

Az arc formájának függvényében fogjuk meghatározni az egyes napszemüveg stílusokat, melyek illenek hozzájuk.

  • Kerek arc: A kerek archoz általában a szögletes napszemüvegek illenek jól, mivel elvonják a figyelmet a kerek arcról.
  • Négyzetes arc: Itt pont fordítva működik, mint az előbb, jó megoldás ilyen esetekben a kerek, ovális lencsék, hogy kiegyenlítsék a fej szögletességét.
  • Ovális arc: Az ovális arc előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen napszemüveg jó megoldás lehet: sport, divat, bármi. Arra figyeljünk csak oda, hogy ne válasszunk nagyméretű szemüvegeket, hanem olyat, amely szemöldöktől tart az arccsontig.
  • Téglalap arc: Ez természetesen egy álló téglalapnak felel meg. Ilyen esetben a nagyméretű napszemüvegek kiváló megoldást jelentenek.