Hogy válasszunk internet szolgáltatót?

Amikor új helyre költözünk, és internetet szeretnénk beköttetni, vagy csak meglévő internet szolgáltatónkat szeretnénk másikra cserélni, akkor nehéz lehet eldönteni, hogy melyik is a jó megoldás számunkra. Cikkünkben ehhez fogunk segítséget nyújtani, tanácsokat adni.

Milyen lehetőségek közül választhatunk?

A legelterjedtebb lehetőségek a DSL, a szélessávú kábeles internet, a mikrohullámú internet, és az optikai hálózat.

A DLS rendszerek általában a telefonvonalon keresztül működnek hátrányuk, hogy nem lehet olyan nagy sebességeket elérni velük, mint a másik 3 lehetőséggel.

A mikrohullámú internet előnye, hogy olyan helyekre is el lehet vele érni, ahova a másik 2, gyorsabb lehetőség, mely kábelezést igényel, nem ér el. Hátránya, hogy ennek megfelelően a hasonló sebességű csomagok drágábbak mikrohullámú internet esetén. Amikor nincs más lehetőségünk, akkor viszont kiváló lehetőség szélessávú interneteléréshez.

A szélessávú kábeles internet előnye, hogy ha ki van építve a rendszer, akkor olcsóbban lehet nagy sebességű internethez jutni. Hátránya, hogy általában a szomszédokkal közösen használjuk ki a sávszélességet, így csúcsidőben lassabb lehet a szolgáltatás, mint általában.

Az optikai hálózat még nincs sok helyen kiépítve, azonban az egyik legjobb sebességű internet szolgáltatásnak számít manapság.

Ha nincs mindegyik lehetőség, ahol be szeretnénk kötni az internetet, akkor nem lesz választási lehetőségünk, azonban, ha olyan helyen lakunk, ahol több különböző rendszer is elérhető, akkor ezek alapján tudunk választani közülük. A lényeg, hogy mindig hasonló sebességű csomagokat hasonlítsunk össze egymással, vagy azt nézzük meg, hogy egy fix áron belül maradva melyik lehetőségből tudjuk kihozni a legjobb sebességet.